T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / MELİKGAZİ - Şehit Mehmet Muratdağı Ortaokulu

4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası

Bu yıl 38.si düzenlenmiş olup bu etkinlikler kapsamında okulumuzda öğrencilerimizle pano çalışması yapılmıştır. Sınıflarda bilgilendirici ve kazaları önleyici sunular izletilmiş, eğitimler verilmiştir.

   “İş sağlığı ve güvenliği”   son derece önemlidir. Bu konuda farkındalığın artırılması amacıyla 1987 yılından bu yana her yıl  “4-10 Mayıs haftası İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası”  ülke genelinde kutlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç, çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek gerekli önlemlerin alınması iş kazaları oluşmadan önüne geçilmesi, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır. Bu, işverenin yasal sorumluluğunda iken çalışan da işverenle birlikte kurallara uyarak ortak hareket etmek ve sağlığını kendisi korumak durumundadır. İş sağlığı ve güvenliği sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda insan hayatının da bir değeridir.  Hafta boyunca işyerlerindeki güvenlik konularına odaklanarak iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesine ve çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışmalarına yönelik farkındalıkların artırılması amaçlanır.

   Bu yıl 38.si düzenlenmiş olup bu etkinlikler kapsamında okulumuzda öğrencilerimizle pano çalışması yapılmıştır. Sınıflarda bilgilendirici ve kazaları önleyici sunular izletilmiş, eğitimler verilmiştir.

  İş güvenliği; işin insana, insanın işe uygun hale getirilmesidir. İş güvenliğinin temeli, uygun işe uygun ekipmanlar ve donanımlarla başlamaktır. Önleyici tedbirler almak, her zaman doğabilecek sonuçların zararını telafi etmekten çok daha kolaydır. Üstelik telafi edilmesi mümkün olmayan insan canı ve sağlığı ise hiçbir iş bunun önüne geçemez. Bu bilinçte olunması gerektiği öğrencilerimizle paylaşılmıştır.  

  İş güvenliği kapsamında uyarı levhaları ve anlamları, okulumuzda, sınıfımızda ve çevremizde karşılaşabileceğimiz riskli durumlar,  tedbirler, uyulması gerekli kurallar öğrencilerimizle paylaşılmıştır. Bir diğer konu ise iş sağlığı kapsamında meslek hastalıkları, günlük yaşamda da yük kaldırırken uyulması gereken kurallar ve ergonomi konusu işlenmiştir. Öğrencilerimizin ders çalışırken ya da bilgisayar başında, oturma sırasında duruş bozukluğuna sebebiyet verecek durumlardan kaçınılması gerektiği paylaşılmış,  bu konularda da bilgilendirme yapılmıştır.

08-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.05.2024 - Güncelleme: 08.05.2024 23:24 - Görüntülenme: 33
  Beğen | 0  kişi beğendi